به گزارش خبرگزاری فرهنگ، آیین افتتاحیه اولین اجلاس بینالمللی «حقوق بشر در رهیافت شرقی» به روز دوشنبه ۸ ثور با حضور مقامات جمهوری اسلامی ایران، شخصیت های علمی، حقوقی و سیاسی از ۲۳ کشور جهان در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلام محمدمهدی ایمانیپور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران گفت: امروز موضوع حقوق بشر به یکی از چالش برانگیزترین مباحث علمی و اجتماعی تبدیل شده است. حقوق بشر در جهان امروز از چنان اهمیتی برخوردار شده بود که از آن به بنیان حیات و همزیستی بشر یاد میشد. اما مقررات و قواعدی که میتوانست موجب ارتقاء شأن و کرامت انسانی شود و جهانی بهتر را برای بشریت به ارمغان آورد به ضد خود تبدیل شده است.
وی ابراز کرد: استفاده ابزاری و استانداردهای دوگانه در اعمال حقوق بشر بر ناکارآمدی دستگاهها و نهادهای حقوق بشری افزوده است. در دنیایی که نسل کشی مجاز شمرده میشود و کودکان بی گناه و معصوم غزه به دلیل گرسنگی و سوءتغذیه جان خود را از دست میدهند و نهادهای حقوق بشری در سکوت و بی عملی به سر میبرند سخن گفتن از حقوق بشر، به یک طنز تلخ تبدیل شده است.
وی تاکید بر اینکه حقوق بشر از دیرباز و در همه مکاتب فکری و دینی قواعدی جهان شمول داشته و بنیانهای آن فارغ از مرز بندیهای جغرافیایی، دینی و فرهنگی بر ارزشهای انسانی تکیه داشته است، ادامه داد: اما این امر، امروز تفسیری سوءگیرانه یافته و گویا مزایا و حقوق برخاسته از آن منحصر به انسان غربی شده است.
ایشان افزود: تقدم تاریخی و تجربههای دیرینه شرق به ویژه مکاتب و تمدنهای بزرگ مشرق زمین در حوزه حقوق بشر این تصور که موضوع حقوق بشر یک پدیده غربی و حاصل پایه گذاریهای فکری در غرب بوده و تنها آنها میتوانند مفسران حقوق بشر باشند را به چالش میکشد.
ایمانیپور افزود: در چنین شرایطی بررسی ظرفیتهای رویکرد شرقی به حقوق بشر از منظر علمی و عملی اهمیت مییابد. هر روز پرسشهای جدید در خصوص وضعیت حقوق بشر از منظر علمی و عملی اهمیت مییابد. هر روز پرسشهای جدید در خصوص وضعیت حقوق بشر و مدعیان دروغین آن در سطح بینالمللی شکل میگیرد. نظیر اینکه چرا حقوق بشر بیش از آنی که معطوف به ضرورتهای مورد نیاز برای عدالت و صلح بینالمللی باشد در خدمت نظامهای غربی است که در آن تبعیضهای آشکاری علیه سیاه پوستان، رنگین پوستان، زنان و کودکان وجود دارد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود:واضح است که تحقق اهداف این اجلاس در فراهم سازی گفتمانی غالب برای دستیابی به اصول و قواعد حقوق بشر بر پایه وجوه فرهنگی و معرفتی شرق، مستلزم ایجاد شبکه تعاملی پایدار و مستمر میان اندیشمندان حوزه شرق فرهنگی است. زمینه سازی برای تدوین سند حقوق بشر شرقی مبتنی بر ارزشهای برگرفته از تنوع فرهنگها و آموزههای دینی میتواند از اهداف این نشست محسوب شود.
محمد علی ربانی مدیر کل توسعه همکاریهای علمی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در گفتگو با فرهنگ خاطر نشان کرد: همانطور که میدانید چالش حقوق بشر یک مساله بین المللی و مشترک بین بسیاری از کشور هاست، چالشی که به عنوان ابزار فشار قدرت های غربی استفاده میشود و با استانداردهای دوگانه برای رسیدن به اهداف سیاسی، در حالی که حقوق بشر و قوانینی که وضع شده بود بنا به اهدافش ایجاد یک نظم بینالمللی، صلح و عدالت جهان شمول بود.
وی گفت: برای این چالش باید به راهکارهایی فکر کرد، فضای امروز فضای گفتگوی نخبگانی است در تحلیل و بررسی این چالش و اینکه در آینده چه راهکار هایی میشود پیش بینی کرد با تمرکز به ارزش های مشترک و جهان شمول در حوزه شرق، ما معتقدیم حقوق بشر متعلق به غرب و اروپا نیست، دنیا را نمیتوان با دوگانه انسان غربی به شرقی تبدیل کرد.
این ایده مشترک همه تمدن هاست که انسان حقی دارد و ما همه ملزم هستیم این حقوق را رعایت کنیم.
قابل یاد اوری است که بیش از 40 مهمان خارجی در اجلاس حضور داشتند و نمایندگان عالی رتبهای از طرف دولتهای ارمنستان، حکومت سلطنتی عمان و اوگاندا نیز به ایراد سخنرانی پرداختند.
همچنین از منشورات تخصصی شامل 4 جلد کتاب حاوی چکیده مقالات ارسال شده به دبیرخانه اجلاس و گزارش پیش نشستهای علمی اجلاس که از سوی دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد نیز رونمایی شد.
نشست ها و برنامه های بعدی این اجلاس تا روز ۱۲ ثور در ولایات قم و اصفهان نیز برگزار میشود.
مجتبی سعیدی _ خبرگزاری فرهنگ