Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

از عاشورای حسینی در شماری از شهرها و ولایت‌های کشور به صورت پرشور تجلیل به عمل آمد.

شیعیان افغانستان در ولایت‌های کابل، هرات، بلخ، بامیان، نیمروز، سرپل، قندهار، سرپل، بغلان، دایکندی، غزنی و سایر مناطق شیعه‌نشین، روز عاشورا را با شکوه خاص تجلیل کردند.

مراسم تعزیه‌داری عاشورا در مساجد و تکیه‌خانه‌های شهر کابل با تدابیر شدید امنیتی برگزار گردید.

نیروهای امنیتی با ایجاد پوسته‌های موقت سر هرکوچه در منطقه شیعه‌نشین دشت برچی شهر کابل و افزایش گزمه‌های شهری در جاده‌ها، به شدت امنیت را به دست داشتند و هرگونه حرکت مشکوک را زیر نظر گرفته بودند.

1

با این وجود، مردم در مناطق مختلف شهر کابل از جمله زیارت ابوالفضل، چنداول، زیارت حضرت سخی، افشار و دشت برچی با حضور شکوهمند خود، روزعاشورا را گرامی داشتند.

گزارش‌هایی نیز حاکی از برخورد نیروهای امنیتی با شماری از دسته‌های سینه‌زنی و متفرق کردن آن‌ها در منطقه گولایی مهتاب قلعه دشت برچی می‌دهد.

به گفتۀ منابع خبری، در ولایت‌های هرات، بامیان، بلخ، نیمروز، دایکندی، قندهار، بغلان، سرپل و غزنی نیز مردم با حضور حماسه‌آفرین خویش در مساجد و تکیه‌خانه‌ها، عاشورای حسینی به گرمی تجلیل کردند.

با این حال، مراسم تعزیه امسال با محدودیت‌های زیادی نسبت به سال‌های پیش برگزار گردید.

پایین آوردن پرچم از فراز خانه‌ها و دوکان‌ها

برافراشتن پرچم‌های تعزیه روی بام خانه‌ها و دوکان‌ها برخلاف سال‌های قبل، با ممانعت نیروهای امنیتی مواجه گردید. نیروهای امنیتی هشدار دادند که هرکس از این دستور سرپیچی نماید با برخورد شدید روبه‌رو خواهد شد.

با وجود این تهدیدات، پرچم‌های تعزیه بر بام برخی از منازل و دوکان‌ها در شهر کابل و سایر ولایت‌ها دیده می‌شود. مساجد و تکیه‌خانه‌ها با پرچم‌های تعزیه و شعار «باز این چه شورش است که در خلق عالم است»، یا حسین و یا باب الحوایح زینت یافته‌بودند.

حاجی عباس

ممنوعیت سقاخانه‌ها

امسال بر خلاف سال‌های پیش که مردم عزادار، در کنار جاده‌ها، سقاخانه حضرت عباس را برپا می‌کردند، هیچ سقاخانه‌ای دیده نمی‌شود. امارت اسلامی دلیل این ممنوعیت را ازدحام ترافیک شهر کابل اعلام کرده است.

مردم عزادار اما نذریه‌های خود را در خانه‌ پزیده در کوچه‌ها توزیع می‌نمایند.

ممنوعیت علم‌کشی و سینه‌زنی در جاده‌ها

علم‌کشی یکی از رواج های دهه عاشوراست که همه‌ساله در شهرها و روستاها صورت می‌گیرد.

پیش از این مردم شیعه کابل، روز هفتم و دهم با برپایی مراسم علم‌کشی حضرت ابالفضل یاد شهدای کربلا را گرامی می‌داشتند.

امسال علم‌کشی از سوی امارت اسلامی ممنوع قرار داده شده است. هیچ دسته‌ای حق ندارد که در بیرون از مسجد، در کوچه و خیابان مراسم سینه‌زنی، زنجیرزنی و علم‌کشی برپا نماید.

اما علی‌رغم این ممنوعیت، مردم در شهرهای قندهار و سرپل بدون توجه به این محدویت‌ها به جاده‌ها ریخته از عاشورای حسینی تجلیل به عمل آوردند.

2 696x464 1

ممنوعیت مراسم هفت‌تکیه

هفت‌تکیه یکی از رسم‌های دیگر شیعیان است که در ایام عاشورا برگزار می‌شود. این مراسم که مخصوص زنان است، همه‌ساله در شهر کابل و سایر شهرها برگزار می‌گردید. زنان پیش از طلوع آفتاب، برای برآورده شدن حاجات شان، هفت مسجد و علم را زیارت می‌‎کردند و به دعا و نیایش می‌پرداختند.

امسال این مراسم نیز از سوی نیروهای امنیتی ممنوع قرار داده شده است.

ممنوعیت صدای بلندگوهای مساجد در بیرون

یکی دیگر از محدودیت‌هایی که بر شیعیان وضع گردیده، ممنوعیت صدای بلندگوهای مساجد در بیرون از آن می‌باشد.

برخلاف سال‌های قبل، امسال صدای نوحه‌خوانی، سینه‌‌زنی، زنجیرزنی و سخنرانی از بلندگوهای مساجد شنیده نمی‌شود یا بسیار کم شنیده می‌شود.

شیعیان حق دارند که تنها در داخل مسجد صدای بلندگوهای مساجد را روشن نمایند.

این محدودیت‌ها باعث نگرانی شدید شیعیان در شهر کابل و سایرشهرهای شیعه‌نشین شده است. شیعیان نگرانند که مبادا در سال‌های بعد محدودیت‌های بیشتری بر انجام مراسم عاشوای حسینی وضع گردد.

تا کنون هیچ گزارشی از حضور مقامات بلندرتبۀ امارت اسلامی در مراسم تعزیه حسینی منتشر نشده است و همچین هیچ پیام رسمی تسلیت از سوی حکومت در همدلی و همدردی با شیعیان به مناسبت عاشورای حسینی به نشر نرسیده است.

این در حالی است در حکومت‌های پیشین، مقام‌های عالی رتبۀ دولتی با حضور در مراسم عزاداری حسین بن علی، با شیعیان افغانستان اظهار غم‌شریکی می‌کردند.

77be5eee 1d89 4cbc 84e2 5a4d6c86d8ae
عاشورای حسینی در افغانستان- تصاویر از شفقنا

 

عکس‌ها از: شفقنا افغانستان

 

 

لینک کوتاه:​ https://farhangpress.af/?p=10673

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *