ولایت قندهار یکی از ولایتهای مهم افغانستان است. این ولایت هم از آن جهت محل تأسیس افغانستان بوده و هم به دلیل داشتن آبدههای ارزشمند تاریخی و نیز به خاطر اینکه زمانی پایتخت افغانستان بوده، از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. در ادامه برخی از آبدههای تاریخی این ولایت را به صورت فشرده برای شما معرفی میکنیم.
- طاق چهلزینه
طاق چهلزینه یکی از آبدههای مهم ولایت قندهار است. این طاق سنگی در غرب شهر قندهار بر فراز کوه «سرپوزه»، مشرف بر رودخانه ارغنداب و مناظر طبیعی دیگر واقع شده است. نام اصلی آن «رواق جهان نما» بوده که بعداً به چهلزینه شهرت یافته است. به نامهای چهلپله و پیشطاق نیز یاد شده است.
تاریخچه
کار ساخت طاق چهلزینه در 13 شوال928 ق به دستور ظهیرالدین محمد بابرآغاز گردید و در سال953 ق خاتمه یافت. یعنی حدود 25 سال را دربر گرفت. برخی معتقدند که احداث آن مدت33 سال طول کشیده است. بعضی هم 9 و 13 سال گفتهاند. برای ساخت آن 80 نفر سنگتراش کار کردهاند.کتارههای دوطرف زینهها در زمان امان الله خان و به دستور خانم وی ملکه ثریا ساخته شده است.
سنگنبشته طاق چهلزینه
شکل ظاهری چهلزینه
این طاق از چند بخش مستقل تشکیل شده است:
- پلهها: این آبدۀ تاریخی دارای 44 پله است که در دامنه کوهی کندنکار شده است. هر پله از پله دیگر 70 سانتی فاصله دارد.
- فضای داخلی رواق: فضای داخلی رواق به شکل اتاق کوچکِ بسیار ساده و با کمترین اشکال و نگارهها ساخته شده است.
- قسمت مستطیل شکل خود طاق: طاق چهلزینه به شکل مستطیل با عرض 2 متر و طول 3 متر اعمار گردیده است. روی طاق نوشتههایی به خط فارسی و نستعلیق وجود دارد.
طاق چهلزینه قندهار
چهلزینه در گذشته