به گزارش خبرگزاری فرهنگ، محافل گرامیداشت از کارنامۀ ادبی و فرهنگی محمود جعفری شاعر پیشکسوت شعرسپید و هایکوسرایی در افغانستان برگزار گردید.
این محافل که روز جمعه، 11عقرب، در شهرهای قم و تهران ایران برگزار شد، شماری از شاعران، نویسندگان و فرهنگیان مهاجر شرکت کرده بودند.
در محفلی که از سوی انجمن ادبی کلمه و حوزه هنری در قم دایر شده بود، داکتر محمدآصف جوادی غزلسرای معاصر کشور پیرامون کارنامۀ ادبی و فرهنگی محمود جعفری سخن گفت و او را از پرتلاشترین شاعران و پژوهشگران افغانستان دانست و افزود: استاد محمود جعفری طی سه دهه فعالیت ادبی و فرهنگی در ایران و افغانستان توانسته است 19 اثر نغز و ارزشمند ادبی و پژوهشی را خلق نماید.
او ضمن برشمردن آثاری چون آموزش شعر، شعر سپید چیست؟، راهنمای نویسندگی، بیا تفنگ را فراموش کنیم، پوسته ای با خشابهای خالی، آسیبشناسی ادبیات عاشورایی، فرهنگ سیاسی در آینه امثال و حکم فارسی و…، مجموعه شعرهای «سیب امتداد آرنج من است»، «عطر لیمو» و «گل نارنج» را از جمله آثار تأثیرگذار بر جریان هایکوسرایی و شعر سپید در افغانستان دانست.
جوادی همچنین با اشاره به نقش جعفری در تربیت نسل جوان شاعر گفت: یکی از مهمترین کارکردهای استاد جعفری تربیت یک نسل از شاعرانی است که اینک خود از چهرههای برجسته شعر افغانستان به شمار میروند.
داکتر محسن سعیدی شاعر مشهور کشور از سخنرانان دیگر این محفل بود. او محمودجعفری را از شاعران نسل اول شعر مهاجرت افغانستان دانست و افزود: استاد محمودجعفری از نسل اول شعر مهاجرت و از پیشگامان شعر سپید افغانستان است.
وی با بیان اینکه محمودجعفری در طول سه دهه تلاش کرده است تا آثار ماندگاری را از خود به یادگار بگذارد، گفت: استاد جعفری از بیحاشیهترین شاعرانی است که بدون توجه به مسایل حاشیوی، به اصل متن و آفرینشهای ادبی و پژوهشی پرداخته است.
سعیدی افزود: استاد جعفری شعر و ادبیات را از جلسات کوچک چندنفره که در سایه درخت، یا حاشیه پارکها برگزار میشد آغاز کردد. با توجه به استعدادی که داشت توانست راه خود را باز نماید و با شرکت در کنگرههای بینالمللی شعر نام و نشانی کمایی نماید.
محفل دیگری که به منظور تجلیل از کارکردهای سیساله استاد محمود جعفری از سوی خانه ادبیات افغانستان و حوزه هنری در تهران برگزار گردید، سخنرانان پیرامون وجوه چندگانۀ کارهای ادبی و پژوهشی جعفری صحبت نمودند.
زهرا زاهدی از شاعران نامدار افغانستان، فعالیتهای ادبی و شعری جعفری را به چند دسته تقسیم نمود. او گفت: فعالیتهای ادبی و فرهنگی جعفری بسیار گسترده و متنوع است. جعفری ضمن اینکه شعر سروده، نسلی از شاعران را نیز پرورده است،
جعفری ضمن اینکه مسئولیت تدوید جلسات نقد شعر در کابل را به عهده داشته، نشستهای بزرگی ادبی در زمینۀ ادبیات دادخواهی و شعر ضد جنگ و جشنواره نوروزی سیمرغ، را نیز برگزار کرده است.
به گفتۀ زاهدی، جعفری علاوه بر اینکه از پیشگامان شعر سپید در افغانستان به شمار میرود، از پیشگامان هایکوسرایی در افغانستان نیز هست. زاهدی افزود: محمودجعفری با چاپ و نشر دو مجموعه شعر هایکو و نوشتن مقالات متعدد در این زمینه توانسته هایکو و هایکوسرایی در افغانستان را به یک جریان پویا مبدل نماید.
داکتر محمدآصف جوادی از سخنرانان دیگر محفل با اشاره به پیشینۀ شعر نو در افغانستان، برکارنامه پربار جعفری در سه دهۀ اخیر تأکید ورزید.
استاد عارف جعفری گرداننده محفل نیز بر بیحاشیگی و تلاشهای مداوم محمود جعفری در خلق آثار ادبی و پژوهشی اشاره نمود و آن را از ویژگیهای شخصیتی جعفری دانست.
در ادامه شماری از شاعران سرودههای شان را به خوانش گرفتند، و محفل با پاسخهای جعفری به پرسشهایی که از سوی اشتراککنندگان در زمینه وضعیت ادبیات در داخل افغانستان و شعر هایکو مطرح شد، پایان یافت.
عکس ها از خالقی: